We willen graag waarschuwen voor oplichters die in winkels toeslaan met een wisseltruc. Ze vragen om geld te wisselen, leiden de kassierster af, en stelen dan een aantal biljetten.

 

Hoe kunt u hier tegen optreden ?

  1. Steek het ontvangen biljet in een klem aan de kassa tot na het afrekenen, zo kan er geen discussie ontstaan over de waarde van het biljet. Het gebeurt ook dat een biljet van 20 euro wordt overhandigd waarna men plots beweert een biljet van 50 euro te hebben gegeven ter betaling.
  2. Wees alert ! Heel belangrijk ! Laat u niet afleiden bij het tellen van het wisselgeld en roep er desnoods een tweede kassierster bij die u kan helpen.
  3. Wees assertief  en als u vermoedt dat men een wisseltruc probeert uit te halen,  blok meteen elke verdere handeling af en annuleer de verkoop.
  4. Indien u de zaak niet vertrouwt,  zeg dan gewoon dat u geen grote bankbiljetten kunt wisselen en verwijs de klant desnoods door naar een financiële instelling.
  5. Contacteer onmiddellijk de politie via 101 en noteer de nummerplaat van het voertuig waarmee de oplichters zich verplaatsen.

 

Handelswijze in opmars

Volgens het NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, is de wisseltruc duidelijk in opmars. Enkele jaren geleden schatte de politie de gekende feiten rond de 500 per jaar. Nu is dat al gestegen tot ongeveer 700. Maar daar moet nog een pak handelaars bijgeteld worden die de feiten niet aangeven bij de politie hetzij omdat ze voor 50 euro tot enkele honderden euro’s de politie niet willen inschakelen of omdat ze pas later ontdekken dat ze het slachtoffer zijn geworden.

 

dinsdag, september 26, 2017