Febelfin, de Belgische federatie van de fiannciële sector waarschuwt voor een nieuwe manier van phishing via WhatsApp. Oplichters vragen gebruikers een betaling uit te voeren via een link in WhatsApp. Maar daarachter zit een valse website waarin je je gegevens met een kaartlezer moet ingeven. Een vorm van internetfraude waarbij men hengelt naar persoonlijke codes. De nieuwe techniek is vooral bekend in Nederland en is sinds enkele weken overgewaaid naar ons land.

 

Wanneer je een betaling uitvoert, is het belangrijk om steeds naar de authentieke website van je bank te surfen. Surf nooit naar een internetbankier via een link die je kreeg toegestuurd via welk kanaal dan ook: Facebook, WhatsApp, mail, Messenger, enzovoort. Het is belangrijk om altijd waakzaam te blijven en de reflex te hebben dat het zaakje niet te vertrouwen is wanneer men naar codes of bancaire gegevens vraagt. Wanneer je iets online verkoopt, volstaat het om louter je bankrekeningnummer door te geven.

 

Consumenten die toch het slachtoffer zijn geworden van fraudeurs, laten alles best zo snel mogelijk blokkeren via Card Stop. Neem daarna ook contact op met de bank, zij kunnen dan proberen om de fraudeurs op te sporen. Febelfin raadt ook aan om klacht in te dienen bij de politie. 

 

Bron: vrtnws

maandag, januari 22, 2018