Er werden in 2017 87 fietsdiefstallen geregistreerd in onze politiezone. Bovendien deed slechts 33 % van de slachtoffers hiervan aangifte. We gaan er dan ook vanuit dat het aantal fietsdiefstallen nog veel hoger ligt (het zogenaamde ‘dark number’). Er zijn zowel professionele dieven die fietsen stelen voor verkoop, als gelegenheidsdieven die fietsen stelen voor eigen gebruik. Wil u vermijden dat ook uw fiets in onze statistieken terechtkomt? Hou dan enkele eenvoudige tips in het achterhoofd! 

 

Laat uw fiets niet aan zijn (s)lot over!

Een kwalitatief slot is niet zo goedkoop, maar in elk geval goedkoper dan een nieuwe fiets. Elk slot kan gekraakt worden. Hoe meer weerstand een slot echter biedt, hoe meer tijd en middelen een dief nodig heeft om het open te krijgen.

 

Gebruik steeds twee sloten, bij voorkeur van verschillende types.

  • Indien u samen met andere fietsers op weg bent, kan u de fietsen vastmaken aan elkaar en aan een vast voorwerp.
  • Te weinig mensen kunnen een goede beschrijving geven van hun fiets. Neem een foto van uw fiets zodat u dit bij een eventuele aangifte kan voegen.
  • Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus...
  • Maak waar mogelijk gebruik van de fietsenstallingen. Bewaakte stallingen zijn de beste garantie tegen diefstal.
  • Laat je rijksregisternummer in je fiets graveren. Dit is een unieke en moeilijk te verwijderen code, die de politie in staat stelt om jouw naam en adres op te sporen.
  • Als u een tweedehands fiets koopt, laat dan op uw commissariaat nakijken of de fiets niet als gestolen staat geregistreerd.
  • Fietsdieven en helers rekenen erop dat niemand iets tegen hen onderneemt. Meld het wanneer iemand een fietsslot kraakt of een fiets op straat tracht te verkopen.

 

Fietsgraveren

Een fietsgravering houdt in dat op het fietsframe een uniek registratienummer wordt aangebracht. Het nummer dat wij hiervoor gebruiken, is het rijksregisternummer van de eigenaar. Het nummer wordt, via ons labeltoestel, in het fietsframe gegraveerd zodat het niet verwijderbaar is zonder de fiets ernstig te beschadigen. Voor fietsen die omwille van eventuele garantievoorwaarden niet mogen gegraveerd worden gebruiken we een label. Dit label is eveneens zeer moeilijk te verwijderen en biedt tevens als voordeel dat het frame niet kan worden beschadigd.

 

Data fietsgravering 

Vanaf 1 januari 2018 wordt er tijdens de even maanden (2,4,6,8,10,12) fietsen gegraveerd op de eerste zaterdag van de maand van 09u00-12u00 in het wijkcommissariaat in Zulte. Tijdens de oneven maanden (1,3,5,7,9,11) worden de fietsen gegraveerd op de eerste zaterdag van de maand van 09u00-12u00 in het hoofdcommissariaat in Deinze.

 

Er moet een telefonische afspraak gemaakt worden waarop een datum en uur wordt afgesproken om met uw fiets langs te komen. Jaarlijks worden ook een aantal fietsgraveringen georganiseerd aan het station. Daarnaast is de politiezone Deinze-Zulte ook aanwezig op fietstochten of evenementen om fietsen te graveren wanneer dit door de organisatie verzocht wordt.

 

Gevonden fietsen

Jaarlijks halen de politiediensten en gemeenten tienduizenden onbeheerde fietsen op. Slechts enkele ervan kunnen onmiddellijk terugbezorgd worden aan de eigenaar omdat men op het kader het rijksregisternummer van de eigenaar terugvindt. Om ervoor te zorgen dat deze 'niet gemerkte' fietsen toch bij hun eigenaar terechtkomen, kan u op de website van "Gevonden Fietsen" zoeken in de gevonden fietsen.

 

Contact

Wijkwerking & Onthaal Deinze

Stadionlaan 22/A

9800 Deinze

 09 381 41 00

 contact@politiedeinzezulte.be

 

 

Trefwoorden