Zondag 3 december is het internationale dag voor mensen met een beperking. Daarom besteden we in de week van 4 december bijzondere aandacht aan de parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Want, nog te vaak worden deze plaatsen ingenomen door wagens zonder parkeerkaart. Of, erger nog, die voorzien zijn van een vervallen of nagemaakte kaart. Op vraag van de gouverneur van Oost-Vlaanderen gaan de lokale politiezones en federale wegpolitie van maandag 4 december t.e.m. vrijdag 8 december extra controleren. We hopen zo samen de problematiek van parkeerkaarten van mensen met een beperking onder de aandacht te brengen en zo het aantal misbruiken terug te dringen.

 

Het gebruik van de parkeerkaart is strikt gereglementeerd

  • De parkeerkaart is een persoonlijke kaart die je (als chauffeur of passagier) bepaalde voordelen geeft bij het parkeren. Niemand anders mag van deze kaart gebruik maken, tenzij je zelf in het voertuig zit.
  • De parkeerkaart moet duidelijk zichtbaar vooraan in het voertuig (op het dashboard) liggen.
  • De parkeerkaart is in principe levenslang geldig. Onder het symbool staat dan 'geldigheidsduur: onbepaald'. Staat er bij de geldigheidsduur toch een specifieke datum vermeld, dan kan je de kaart slechts gebruiken tot die datum. Een nieuwe kaart moet je dan 6 maanden voor het verstrijken van de oude aanvragen bij je gemeentebestuur.
  • Verbetert je gezondheidstoestand en voldoe je niet meer aan de voorwaarden (bv. verbeterde mobiliteit), dan moet je de kaart terugsturen. Ook in geval van overlijden moet de kaart (door een naaste) worden teruggestuurd naar het adres dat vermeld staat op de parkeerkaart (links onderaan op voorzijde).
  • Raakt de kaart beschadigd, gestolen of verloren, dan kan je een duplicaat aanvragen bij het gemeentebestuur.
  • Als de politie vaststelt dat je kaart onrechtmatig gebruikt wordt (bv. je zit zelf niet in de wagen, er wordt een kopie gebruikt, de kaart is vervallen,...), dan kan de kaart afgenomen worden. Je kan daarna een nieuwe parkeerkaart aanvragen (leveringstermijn: 6 maanden!).
  • Opgelet: zonder reglementaire kaart mag je in geen geval parkeren op een voorbehouden plaats. Je kan hiervoor een boete oplopen van 116 euro.
maandag, december 4, 2017