Money Mules

Wat zijn money mules?

Criminelen maken gebruik van ‘money mules’ (ook wel ‘geldezels’ genoemd) om geld door te sluizen. Vaak zijn het mensen die het financieel moeilijk hebben en/of op een makkelijke manier aan geld willen geraken.

Fraude met geldezels volgt een herkenbaar patroon. Je wordt online of in het echte leven benaderd door een ronselaar met de vraag om je bankrekening en/of bankkaart en pincode uit te lenen in ruil voor een vergoeding. Online ronselen fraudeurs via sociale media zoals Instagram en WhatsApp, offline gebeurt het in uitgaansbuurten, aan stations en in de buurt van scholen.

De ronselaar vertelt je wat je moet doen en welke mooie bedragen anderen al hebben verdiend op deze manier. De handeling is zogezegd “volkomen veilig” of “een vriendendienst”. Wie ingaat op een dergelijk ‘ruilvoorstel’ wordt een geldezel. Criminelen hebben geldezels én hun bankrekening nodig om illegaal geld naar door te sluizen of om het er cash af te halen. Geld dat meestal gestolen is via phishing.

Wie zijn de slachtoffers?

Door de rekening en/of de kaart van een geldezel te gebruiken, wissen de criminelen elk spoor naar zichzelf. De geldezel knapt met andere woorden het vuile werk op van de criminelen, maar blijft achter met een hoop miserie. De mooie vergoeding stelt in de praktijk dan ook vaak weinig tot niets voor. Integendeel: als geldezel blijf jij met een geplunderde rekening achter.

Vooral jongeren (tussen 16 en 24 jaar) vormen de ideale doelgroep, namelijk zo een 10% zou zijn of haar bankrekening en/of bankkaart uitlenen in ruil voor een vergoeding.

Ben jij als slachtoffer of ‘geldezel’ strafbaar?

Hoewel het heel onschuldig lijkt, kan het je heel wat problemen opleveren. Zo ben je strafbaar als je optreedt als money mule. Je kan dan ook vervolgd worden en een geldboete of gevangenisstraf krijgen. Als je aan money muling doet, kan de bank nadien weigeren je nog een bankrekening te geven. Het geld dat de criminelen doorsluizen is vaak gestolen van de rekening van gewone mensen zoals jezelf, vrienden of je ouders. Denk dus goed na voor je jezelf opgeeft als ‘geldezel’.

Hoe voorkom je het?

Ga vooral niet in op de vraag om snel geld te verdienen!

  • Leen nooit je bankrekening, bankkaart en pincode uit.
  • Spreek erover met iemand die je vertrouwt en waarschuw anderen.
  • Rapporteer accounts op sociale media die verdacht zijn.

Ben je toch slachtoffer? Contacteer zo snel mogelijk je bank, laat je kaart blokkeren bij Card Stop (078 170 170) en doe aangifte in één van onze commissariaten.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Deinze-Zulte-Lievegem via het contactformulier of telefonisch via 09 244 24 00.