Fraude bij online verkopen

Hoe gaat deze oplichting in zijn werk?

In deze vorm van oplichting komt het slachtoffer in contact met de oplichter via een valse advertentie op een legitieme veilingsite (zoals bijv. Immoweb) of een verkoopsite die volledig frauduleus is opgezet. De oplichter, die zich voordoet als verkoper, biedt één of meerdere objecten te koop aan (een auto, gsm, kleine elektronica,...) aan een abnormaal lage prijs.

Heel waarschijnlijk bestaat deze auto of gsm zelf niet of gaat het om een inzetprijs. Wees dus op je hoede en vergelijk de prijs op de site met de prijs in de handel. Ook maken oplichters vaak gebruik van een valse transportfirma of tussenpersoon om de schijn van betrouwbaarheid op te wekken.

Hoe kan je het herkennen?

Kijk uit voor oplichters op online verkoopsites en marktplaatsen op social media. Herken je één van deze situaties? Wees dan zeker waakzaam en stop de verdere afhandeling van de koop.

  • Er wordt gevraagd de verkoop af te handelen buiten de zoekertjessite. Hierdoor kan je niet ingrijpen bij verdachte activiteiten.
  • Er wordt gevraagd te betalen via een pakjes- of transportbedrijf.
  • Er wordt gevraagd een bankverificatie te doen. Pas op, want hiermee word je naar een phishingwebsite doorgestuurd
  • De koper biedt je een hoger bedrag aan dan je vraagt om interesse en aandacht te wekken.
  • Er wordt gevraagd een voorschot te betalen om de verkoop te bevestigen. Vraag hierbij steeds het rekeningnummer en betaal via je eigen bank(app).

Wat moet je hiervan zeker onthouden? 

Betaal nooit via een link die een koper of verkoper je doorstuurt. Die links brengen je naar een valse website waar oplichters je bankgegevens opvragen.

Hoe kan je veiliger betalen?

  • Vraag het rekeningnummer van de verkoper en betaal via je eigen bank (kantoor, website of app). 
  • Betaal contant bij het overhandigen van de goederen.

Bron: Safeonweb

Ben je toch slachtoffer? Breng je bank op de hoogte, maak een melding via Meldpunt België en doe zo snel mogelijk aangifte bij één van onze commissariaten.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Deinze-Zulte-Lievegem via het contactformulier of telefonisch via 09 244 24 00.