Opgelet voor oplichting via Marketplace

Op dinsdag 6 februari 2024 vieren we de 21e editie van Safer Internet Day met acties die over de hele wereld plaatsvinden. Met het thema “Together for a better internet” roepen we op deze dag alle belanghebbenden op om samen te werken om van het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen. We noteerden afgelopen week weer een aantal aangiftes van oplichting via Marketplace.

Safer Internet day

Hoe gaat deze oplichting in zijn werk?

In deze vorm van oplichting komt het slachtoffer in contact met de oplichter via een valse advertentie op een legitieme veilingsite (zoals bijv. Marketplace of Tweedehands). De oplichter, die zich voordoet als verkoper, biedt één of meerdere objecten te koop aan (een auto, gsm, kleine elektronica,...).

Heel waarschijnlijk bestaat het product zelf niet of gaat het om een inzetprijs. Wees dus op je hoede en vergelijk de prijs op de site met de prijs in de handel. Ook maken oplichters vaak gebruik van een valse transportfirma of tussenpersoon om de schijn van betrouwbaarheid op te wekken.

Hoe kan je het herkennen?

Kijk uit voor oplichters op online verkoopsites en marktplaatsen op sociale media. Herken je één van deze situaties? Wees dan zeker waakzaam en stop de verdere afhandeling van de koop.

  • Er wordt gevraagd de verkoop af te handelen buiten de zoekertjessite. Hierdoor kan je niet ingrijpen bij verdachte activiteiten.
  • Er wordt gevraagd te betalen via een pakjes- of transportbedrijf.
  • Er wordt gevraagd een bankverificatie te doen. Pas op, want hiermee word je naar een phishingwebsite doorgestuurd
  • De koper biedt je een hoger bedrag aan dan je vraagt om interesse en aandacht te wekken.
  • Er wordt gevraagd een voorschot te betalen om de verkoop te bevestigen. Vraag hierbij steeds het rekeningnummer en betaal via je eigen bank(app).

Wat moet je hiervan zeker onthouden? 

Betaal nooit via een link die een koper of verkoper je doorstuurt. Die links brengen je naar een valse website waar oplichters je bankgegevens opvragen.

Hoe kan je veiliger betalen?

  • Vraag het rekeningnummer van de verkoper en betaal via je eigen bank (kantoor, website of app). 
  • Betaal contant bij het overhandigen van de goederen.

Ben je toch slachtoffer? Breng je bank op de hoogte en doe zo snel mogelijk aangifte bij één van onze commissariaten.

Labels